aikani

 

timo.salo@gmail.com

Blogilista

jne.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Weblog Commenting by HaloScan.com

26.4.04

 

Pyyteetön mielipidetykki?

Yhdellä ja samalla nimellä tai nimimerkillä allekirjoitettu mieteblogi rakentaa väistämättä virtuaalipersoonallisuuden siten, että jokainen merkintä tulkitaan tietyn, yhden ja saman kirjoittajan itseilmaisuksi. Mikä oikeastaan on se käsitys kirjoittajan persoonasta, jonka Impo haluaa häivyttää? Voiko se lopulta olla jotain sellaista, mihin ei voi soveltaa sananlaskua "Ei nimi miestä pahenna..."?

Käytännössä persoonallisuuden häivyttäminen onnistuu parhaiten, kun joukko kirjoittajia lyöttäytyy yhteen. Näin tapahtuu lehtien toimituksissa. Keskivertolukijan näkökulmasta esim. sanomalehtien uutis- ja ajankohtaistoimittajat voisivat aivan hyvin kirjoittaa nimettöminä. Toimittajan persoonallisuudella ei ole merkitystä: tiedotusvälineen auktoriteetti on korvannut sen. Voisi väittää, että persoonallisuus on arvovaltatyhjiön merkki. Toisaalta arvovalta ei laajenna tekstin merkityssisältöä, toisin kuin persoonallisuuden ilmentymät, joten lukijana valitsen mieluummin persoonallisuuden.

Ehkä persoonattomuus ei olekaan olennaista vaan pyyteettömyyden mahdollisuus. Impo kirjoittaa:

Odotan kauhulla aikaa, jolloin portinvartijat halutaan blogimediaan (verkkojulkaisuillahan pitäisi jo olla päätoimittajat), erilaiset järjestöt valtaavat Blogistanin edistääkseen järjestelmällisesti omaa poliittista asiaansa ammattikirjoittajien avustuksella ja yksityisen ihmisen nimetön kirjoittelu kielletään kokonaan.
Minäkin toivon, että näin ei tapahdu, mutta tuohon kappaleeseen sisältyy ideologinen vastakkainasettelu, jonka kärjistämisessä ei ole mitään järkeä puolin eikä toisin.

Oma kirjoitteluni ei suinkaan ole pyyteetöntä, vaan palstanpidostani on muotoutunut varovainen, naiivin narsistinen yritys rakentaa henkilökohtaista identiteettiä, joka olisi suhteellisen riippumaton asemastani järjestäytyneessä yhteiskunnassa. Tahdon kokea olevani nimenä ja persoonana läsnä, jopa kotonani, tässä vapaassa julkisessa sfäärissä. Niillä, jotka ovat jo löytäneet paikkansa toisaalta, on parhaat edellytykset harrastaa ja ihannoida nimetöntä mielipiteenvaihtoa.


Comments: Lähetä kommentti