aikani

 

timo.salo@gmail.com

Blogilista

jne.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Weblog Commenting by HaloScan.com

25.11.05

 

Pelkkä vitsi

"There are many here among us who feel that life is but a joke."

Keskuudessamme on monia, joista tuntuu, että elämä on voi vitsi.

Lohtu se on nihilismikin - ja kaikkein helpoiten jaettava lohtu.

Ajatellaan vastaamista nihilistisiin kysymyksiin, kuten kysymykseen elämän tarkoituksesta, ajatellaan populaaria asennetta tai nihilismin viileää teeskentelemistä, ajatellaan tyhjyyden kokemuksesta ponnistavaa aktiivisuutta, ajatellaan jotain viimekätistä samantekevyyttä.

Kun taannoisessa luokkakokouksessa mainitsin eräälle toverilleni opiskelleeni filosofiaa, tämä reipas ja avomielinen entinen aktiiviurheilijatar kysyi yllättäen ja ykskantaan, olenko minä sellainen postmodernisti eli onko elämä minulle pelkkä vitsi. Minähän vaivauduin hieman. En aivan muista mitä vastasin.

Filosofia, eikö sen pitäisi olla ajattelua? Ja minä pidän vilpittömästi ajattelusta ja koen sen joksikin itsessään, itselleni ja yhteisesti arvokkaaksi. Ja ajattelen samoin useimmista muistakin asioista. Nihilismi on teoreettisesti ja draamallisesti kiinnostava kanta, mutta elämänasenteena suunnattoman loukkaava. Ei, elämä ei ole minulle vitsi, ja pitkälti tästä syystä koskettelen sitä kevyesti, ironiahanskat käsissä.

Sitä paitsi vitseissäkin on mieltä.


Comments: Lähetä kommentti