aikani

 

timo.salo@gmail.com

Blogilista

jne.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Weblog Commenting by HaloScan.com

20.11.03

 

Nimellinen arkkitehtuuriraportti

Kuntien Eläkevakuutus toimii Helsingin Kampissa kolmessa osoitteessa, joista kaksi nerokkaan tylsännäköistä, yksi, tärkein, yllättävän kutsuva. Tällä hetkellä kyseinen rahalaitos on pystyttämässä uutta toimistotaloa näkyvälle paikalle Kaisaniemen maisemiin. Siitä tullee jotakuinkin sellainen kuin havainnekuvista saattoi pelätä, vähän kolho ja epärytminen viereisten asuintalojen töniskelijä. Toisaalta perusidea on selkeä.

Itse nimi, KUNTIEN ELÄKEVAKUUTUS, oven kuin oven yläpuolella, asiallisen näköisin kapiteelikirjaimin kirjoitettuna, on värittömän virastomaisuuden täydellistymä. Ankea ehkä, muttei ankeudessaan mitään verrattuna siihen, kun seinässä lukee sinisin groteskisuuraakkosin KIINNIKETALO: tätä rakennusta Teollisuuskadulla voi peltijulkisivuineen ja nimineen pitää suorastaan nerokkaana teollisen käänteisestetiikan kiteytymänä.

Muistellaanpa nuorten nokkelien arkkitehtiopiskelijoiden pilkkalaulua takavuosilta: "Sanomatalo, niin on nimesi kaunis sana. Sanomatalo, onko portit jo auki..." Kokeillaan tätä: "Kiinniketalo, niin on nimesi..." - eeei... tulee äkkiä ruma sana mieleen. On se vain melkoinen kokonaisuus: talo, teksti ja sana, jonka kaikinpuolista kömpelyyttä T:n kahdentuminen lausuttaessa vain korostaa. Ilkeät väreet nousevat vatsanpohjasta. Olen tyytyväinen, ettei sinne jäänyt umpilisäkeoperaatiosta kesäkuulta 2001 muistoksi pahoja kiinnikkeitä. (Klo 23.08: Toisaalta, kuka haluaisi pilkata Kiinniketalo Oy:tä? En minäkään sellaista halua. Toivon vilpittömästi, että tuollainen asiallinen mutta samanaikaisesti hienovaraisella tavalla omalaatuinen liikenimi menestyy alallaan.)

Ette ehkä usko, mutta tätä juttua te olette saaneet odottaa elokuun lopusta lähtien. Jopas helpotti:


Comments: Lähetä kommentti