1.2.04
jakaa nimiä
Tällaisen aloittelevan anagrammirunojen laatijan kannalta parhaita ovat kielessämme tiuhaan esiintyvistä aakkosista koostuvat ja soinnukkaan vokaalivoittoiset 12-14 -kirjaimiset fraasit. Niiden tutkimisessa anagrammigeneraattoreista on jo selvasti apua, mutta aineistoonsa uppoutunut aivosto sentään kykenee jatkamaan siitä mihin kone jättää ja ammentamaan sanasoppakulhon jotakuinkin tyhjäksi.
Jos tämänhetkinen anagrammipakkomielteeni yhä jatkuu jossain muodossa ja haluan lisää haastetta, saatan siirtyä 15-20-kirjaimisiin sikäli kuin löydän kiinnostavaa materiaalia. Tuota pitemmistä* ei välttämättä saa kovin jänteviä säkeitä.
Mitä pidempiin* fraaseihin siirrytään, sitä vahvemmin automatiikka näyttää kyntensä, mutta sekään ei voi estää kombinatorista räjähdystä, joka tapahtuu ennen pitkää syötteen venyessä: vaikka syntaksia (semantiikasta puhumattakaan) hallitsemattomat sanakirjasovellukset korvattaisiin fiksummilla, niin olisiko paitsi tarvittavien laskentaresurssien myös mielekkäiden tulosteiden määrän kasvu kuitenkin eksponentiaalista? Olisiko esimerkiksi se, että vain täydellisista lauseista koostuvat ratkaisut kelpuutettaisiin, sellainen mielekkyysehto, joka riittäisi torjumaan jälkimmäisen kasvunopeuden? Mitä sanoo asiantuntija?
Esimerkiksi jo kertaalleen linkittämäni ja tällä hetkellä käyttämäni anagrammiohjelma toimii siten, että
pisimmillä etsnnässä löytyvillä sanoilla on etusija. Kun syöte on riittävän pitkä, on tyypillinen lopputulos täten kapulakieltä, mikä sinällään on toki hauskaa: Ajatellaanpa vaikka muuatta pitkänimistä blogia, jonka nimi voisi olla myös Jaatte varmastikin luottamukseni tai Monimutkaisten ajattelusta virka. Virtasen laajemmin tutkittu kaaos vaati löytyäkseen syötteen manipulointia.
Monimutkaiset rajaukset valttina osoittaa kunnianhimoa siinä missä Rumat, sekavat toimintalinjaukset synkistelee. Tunnistammeko tulevat asiakirjat on hauskasti kuiva eli toisinpäin, Virtanen, lomakkeista muistuttaja lähinnä toisinpäin. Vantaalta kirje tutkimusmenoista ja Tutkimuslaitostenkin ajama tarve
tarjoavat ripauksen ekspertiisiä, samoin kuin Tukiasemaverkon linjasta mitattu (voiko jokin olla?), kun taas Valmistumisaikojen tarun katetta ja Norminmukaisesta jatkettu taival edustavat tunnustuksellisempaa linjaa. Tutkimusaineiston valkeat marjat on tunnelmallinen, ja Minttu, vajetta sankarikuolemista vie jo ihan toisen blogin tunnelmiin... Anagrammeista tulee siis varsin raskaita, siinä missä alkuperäinen nimi on jopa runollinen. Julistusta, matemaatikko Virtanen!
Paransin totta hieman: väitän, että Hieman Torstin tapaan murtaisi pieneltä osin Blogarian jäykkiä sukupuoliasetelmia. Hieman tsaarin pontta kenties.
---
*T:llisten muotojen esiintyvyys on Google-haun mukaan 60 - 80 % d:llisten vastaavasta.
Timo 12:12