aikani

 

timo.salo@gmail.com

Blogilista

jne.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Weblog Commenting by HaloScan.com

16.2.04

 

Vihertyvä makkara ja muita kaupunkikuvamielipiteitä

Perjantain Hesarin yleisönosastolla Eero Aho ehdottaa Helsingin City Centerin eli ns. Makkaratalon kiistellyn "makkaran" päällystämistä kuparilla, joka patinoituisi vihreäksi ja yhdistäisi rakennuksen vastapäiseen rautatieasemaan. Ehdotus on varsin epäortodoksinen, mutta saattaisi toimia! Minä kannatan.

Arkkitehtuurin estetiikka on ihmeellisen monisäikeistä: raskaat muodot vehreällä metallilevyllä päällystettyinä tuottaisivat aivan toisenlaisia mielikuvia kuin samat betonielementeistä toteutettuina. Betonin puolesta puhuisivat lähinnä museaaliset ja taloudelliset näkökohdat: talon rakentamisen aikaan 60-luvulla betonin maine "rehellisenä materiaalina", joka on sisältä samaa konstailematonta kamaa kuin päältäkin, oli saavuttamassa huippunsa. Toisaalta myös kuparia ja messinkiä käytettiin julkisivuissa tuolloin paljon, Helsingissä eritoten. Kannattaa myös huomata, ettei Makkaratalon yläosan julkisivu ole raakaa betonia.

Pieni keventäminen ja pehmentäminen tekisi makkarasta tämänhetkistä uljaammin ilmassa leijuvan pedestyylin, kuin pilvenlongan, jonka päältä itse talo etäisenä kohoaa. Itse tuo pysäköintitason pyöristetty reunus on minusta muodoltaan suorastaan veistoksellinen, ruminta siinä on yläpuolinen kaide. Juhlakuntoon ehostettuna se toteuttaisi Helsinkiin hyvin sopivalla tavalla arkadin, rakennusta kiertävän katetun jalankulkutilan tehtävän. Kun korttelin sisäosat muutetaan lasikattein valoisammiksi, makkaran varjostava vaikutus lakkaa olemasta painostava.

---
Kannatan myös Graniittitalon hiekkapuhaltamista remontin yhteydessä, niin kiiltävän edustava esimerkki kuin se onkin 80-luvusta, sekä eduskunnan lisärakennuksen valtaamista kansalle kirjastoksi tai edes musiikkiväen käyttöön: lisärakennuksen käyttötarkoituksen muuttaminen on tietysti hyvin epärealistinen tavoite, mutta taitavalla suunnittelulla kaikki lisätila olisi varmasti saatu mahtumaan siististi Eduskuntatalon tontille, eikä tuollaista alentuvan näennäisdemokraattista etäpesäkettä olisi tarvinnut pystyttää keskustan kuumeisimmin kehittyvälle alueelle. Eduskunnan virkamiehistön ja kansanedustajien turhamaisuus on omalta osaltaan ajanut Kampin-Töölönlahden alueen suunnittelun sumppuun.


Comments: Lähetä kommentti