aikani

 

timo.salo@gmail.com

Blogilista

jne.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Weblog Commenting by HaloScan.com

2.4.04

 

Pystyihmisen arvotus

Aprillaako Jantunen, vai onko mies morsmaikkuineen todella aikeissa muuttaa kauas Pohjois-Venäjälle? Kai sentään edes omiin häihinsä saapuvat?

Mitä Markun ja T0mmin keskusteluun tulee, Tommihan määrittelee arvot niiden itsensä vuoksi tavoitelluiksi asioiksi, ja tällaisten olemassaolon hän kiistää, ei arvostusten ja päämäärien olemassaoloa yleensä. Huomatkaa silti, että Tommin epäilys kohdistuu tässä itsensä vuoksi tavoiteltujen asioiden olemassaoloon, eikä niinkään itsensä vuoksi tavoiteltavien asioiden saatika tavoiteltavuuden itsensä olemassaoloon. On vissejä eroja ja turhautumisen vaara todellinen, sillä arvo on "arvokeskusteluissa" aika sekavasti käytetty sana, kysykää vaikka S Albert Kiviseltä.

Olen muuten sitä mieltä, että riippumattomien "arvojen" olemassaolon kieltämisen Tommin tapaan ei tarvitse johtaa apatiaan tai nihilistiseen asenteeseen, päinvastoin. Jos arvoja ei voi erottaa, on hyvä ymmärtää, millä tavoin itse kunkin arvostamat asiat tarvitsevat toisiaan. Olen sikäli realistinen postmodernisti, että nähdäkseni suurin osa merkityksistä on sellaisia, ettei niiden alaa ja rajoja koskaan ehditä kartoittaa, eikä sellaisessa olisi mieltäkään: me olemme sen verran monimutkaisia ja niin pahasti rajallisia, että kaikki intentionaaliset aktimme ovat enemmän tai vähemmän ad hoc, ja tämä näkemys sopinee naturalismin kanssa yhteen paljon paremmin kuin mikään ekstensionaalinen merkitysteoria.


Tässä tulee tämän merkinnän ensimmäinen ö-kirjain.


Comments: Lähetä kommentti