aikani

 

timo.salo@gmail.com

Blogilista

jne.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Weblog Commenting by HaloScan.com

12.5.04

 

MA-tematiikkaa ja muuta

Arvon ATM,

onneksi pankkiautomaatistakaan ei saa rahaa pelkällä kortilla. Täytyy olla tunnusluku. Ihmissuhteissa vaihtuu paitsi materiaalisia resursseja myös merkkejä.

Täytyy muistaa, että merkitys on yleistettyä vaihdettavuutta. Matemaatikkoa voisi miellyttää ilmaisu "kuvautuvuus". Kieli tuo materiaalisen vaihdannan rinnalle tiedollisen vaihdannan. Toisaalta tunnetaan ihmistyyppi, joka osaa koodata, kielellä, mutta joka näyttäytyy avuttomana muunlaisessa sosiaalisessa toiminnassa: hän ei huomaa, ettei merkityksellistäminen suinkaan lopu kieleen.

Massatuotanto korvaa merkityksellisyyden vain elinkeinoelämässä, jonka täytyy turvautua kieroihin propagandakonsteihin saadakseen otteen nälkää näkemättömien toimijoidensa mielistä. Köyhä ja tuntematon miesrunoilija saattaa yhä murskata naisten sydämiä, eikä hänen tarvitse edes olla hirveän hyvä runoilija tai kaunis, kunhan hän vain yhä muistaa välittömän todellisuuden jotkin mahdollisuudet paremmin kuin hallitseva teollisuus ja kunhan epätodennäköinen naissankaruus ei horjuta häntä.

Ihminen pyrkii luonnostaan tekemään kaikista kokemuksistaan vaihtokelpoisia. Tätä on kulttuuri, ja tästä ideasta nousee humanismi. Humanisti ei ole mikään siviiliammatti. Lopulta kaikki taiteet ja tieteet tutkivat vaihdettavuuden alaa ja loputtomia rajoja.

Minusta blogien kiinnostavuuden salaisuus on siinä, etteivät niiden kirjoittajat oleta sanojaan tietyn väärteiksi. Tyypillinen hyvä bloggaaja on itse asiassa puritaani ja objektivisti, joka orientoituu maailmassa faktojen, informaation, sääntöjen, velvoitteiden ja hyödyn käsitteiden avulla ja joka luo vapaa-ajallaan merkityksiä siitä huolimatta, ettei tahdo panostaa mihinkään niin epämääräiseen. Onneksi lukijoille, etteivät kunnon ihmiset raaski heittää kokemuksiaan pois.


Comments: Lähetä kommentti