aikani

 

timo.salo@gmail.com

Blogilista

jne.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Weblog Commenting by HaloScan.com

2.5.06

 

Alkuja tyypille

"Olemme kaikki fragmentteja, emme vain ylimalkaan ihmisen vaan myös itsemme fragmentteja." .
- Georg Simmel, Pieni sosiologia, s. 53.
Edellisestä voisi tulla fragmenttikokoelmani motto. Kaikkien alojen klassikkojen lukeminen kannattaa pääsääntöisesti aina.

- "klassikkojen", noin 16 500 osumaa.
- "klassikoiden", noin 31 100 osumaa.
- "klassikoitten", 96 osumaa.

Jospa siis nämä lauseetkaan eivät olisi vain itseni vaan myös ylimalkaan ihmisen lauseita. Se olisi huojentavaa tajuta. Siteerattu teksti jatkuu (kirjassakin kursivoituna, sillä kyseessä on ote laajasta ekskurssista):

"Me emme ole alku vain tyypille ihminen ylimalkaan, emme vain tyypeille hyvä ja huono ihminen ja sen sellaisille, vaan me olemme myös alku ja lähtökohta - periaatteessakin nimeämättä jäävälle - yksilölliselle ja ainutkertaiselle omalle itsellemme, joka ympäröi kuin ideaalisin viivoin havaittavaa hahmoamme. Tämän fragmentaarisen täydentää toisen ihmisen katse kuitenkin siksi, mitä emme ole koskaan puhtaasti ja kokonaan. Se ei voi ensinkään nähdä vain rinnakkaisina niitä fragmentteja, jotka ovat todellisesti annettuja, vaan kuten täydennämme näkökenttämme sokean pisteen tulematta tästä ensinkään tietoiseksi, samoin kokoamme näistä fragmenteista hänen täydellisen yksilöllisyytensä. Käytännön elämä painostaa muodostamaan ihmisen kuvan vain hänen niistä todellisista osistaan, joista meillä on empiirinen tieto; mutta käytännön elämä itse perustuu näihin muunnoksiin ja täydennyksiin, siihen, että annetut fragmentit kootaan uudestaan tietyksi yleiseksi tyypiksi ja ideaalisen persoonallisuuden kokonaisuudeksi."

Koukeroinen mutta klangiltaan sitäkin hienompi suomennos on Kauko Pietilän.


Comments: Lähetä kommentti