aikani

 

timo.salo@gmail.com

Blogilista

jne.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Weblog Commenting by HaloScan.com

4.5.06

 

Huomioita tilassa

Kommenttiosastolla on nyt syntynyt ansiokkaita vastauksia kysymyksiin ja keskustelunpoikasiakin. Valitettavasti kommentit eivät säily vaan katoavat laatikoista muutaman kuukauden kuluttua, ellen onnistu päivittämään Haloscanin maksulliseen pro-versioon, joka maksaa kymmenen dollaria. Se ei ole kauhea hinta kaikista kadonneista kommenteista, mutta minulla ei ole luottokorttia. (Tästä syystä taitaa toistaiseksi olla paras kirjoittaa tavalla, joka ei synnytä mainittavaa eikä muistettavaa keskustelua.)

Mikko ja Veloena vastaavat kysymykseeni faktojen ja aistimellisuuden yhdistämisestä:

- Syntymällä naiseksi.

- Oh, Mikko ehtikin ensin. Minä sanoisin että tutkimalla, miksi niitä et kuitenkaan pysty erottamaan. Mutta ehkä se on naiseutta, naiseksisyntymistä. Aika moni mies on syntynyt naiseksi sinnikkäästi yrittämällä.
Luulen, että on parempi opetella kuin syntyä naiseksi. Naiseksi syntyneitä nimittäin syytetään (syyttä tai syystä) usein asioiden eri tasojen sekoittamisesta, kategoriavirheistä. Itsekin olen tehnyt tuollaisia virheitä aina, mikä on kovin koetellut miehistä itsetuntoani. Olisi turvallista jos voisi pysyä puhtaasti faktojen piirissä, tai puhtaan teorian tai puhtaan kokemuksen. Yhdistelytaidot ovat aina kiven takana: en ole aina kunnioittanut osaamista läheskään tarpeeksi vaan ihaillut itsessäni ja toisissa silkkaa abstraktia kykyä.

Toisessa kommentissaan Mikko syyttää arkkitehteja rumuuden salaliitosta. Syytös ei ole aivan perätön, mutta arkkitehdit eivät ole liitossaan yksin, vaikka koettavatkin turhamaisessa ja typerässä itsepetoksessaan esiintyä autonomisen taiteen harjoittajina. Etenkin modernissa massarakentamisessa arkkitehdin tehtävä on olla tyylikkäästi muotoiltu kumileimasin, jota on helpompi kritisoida kuin taloudellisiin realiteetteihin verhoutuvaa tuotantokoneistoa ja joka päästää näin kaikki muut päättäjät esteettisestä vastuusta.

Yhdessä olemme rakentaneet tehokkaan järjestelmän, jossa kaunis on kallista, ja kauneudesta on väistämättä liian vähän tarjontaa niin kauan kuin esteettisen asiantuntijan (arkkitehdin) tosiasiallinen asiakas on monopolistinen rakennusteollisuus rahoittajineen ja rakennuttajineen eikä rakennusta käyttävä "pieni ihminen".


Tahdon lausua vielä pari mainesanaa Last.fm:n puolesta: kyseinen palvelu on ensiksikin erinomainen keino houkutella kirjoittaja jäämään koneen ääreen tekemään työtään (sen sijaan että tämä lähtisi huitelemaan ympäriinsä haaveellisena); toiseksi se on tehokkain tiedossani oleva tapa opetella tuntemaan musiikkia. Kaltaiseni ison lapsen naulitsee paikoilleen vain uteliaisuus, ei mikään muu.

Comments: Lähetä kommentti