aikani

 

timo.salo@gmail.com

Blogilista

jne.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Weblog Commenting by HaloScan.com

3.8.04

 

Utopismia 1

Oli hienoa havaita, että Juuso Hyvärinen oli ottanut vaatimattoman scifi-skissini säntilliseen syyniinsä. Hänen huomionsa ovat ehkä liiankin tarkkoja siihen nähden mistä on kyse. Palaan niihin myöhemmin.

Juuson arvelut tietotekniikan parissa toimivien todellisuudentuntijoiden valtapyyteistä ovat erittäin osuvia. En kuitenkaan esitä visiotani nörttinä, sillä en ole sellainen, vaan poispilattuna ja sekopäisenä individinä, jonka mielestä taloudenpito on liian tylsää, monotonista, triviaalia, aikasidonnaista, vieraannuttavaa, turhauttavaa ja stressaavaa valkoisen miehen hommaksi. Haluaisin järjestää asiani niin, että voin rauhassa jäädä miettimään jotain muuta kuin sitä arjeksi nimitettyä suppeaa erikoistapausten joukkoa, johon ajatuksen voima ei jotain kumman syystä pysty... Ja samaan aikaan kun aineisto, jota tarvitsen saadakseni elämän hallintaan sikäli kuin se on mahdollista, on täysin sekaisin, pienellä pöytätasolla patjan vieressä valvoo laite, joka on kehitetty tekemään yksinkertaista konttorityötä miljoonia kertoja tehokkaammin kuin minä!

Mutta sen sijaan, että olisin kohdistanut voimani arkielämäni automatisointiin, tuhlaan surkeita tehojani alemmuudentunteisiin koneen edessä ja itseruoskintaan, joka ei auta kuitenkaan.

Mikä olisi mukavampaa kuin se, että kone hoitaisi asioitani. Ilmaiseksi tietenkin. Koneen orjanakin voisi olla helpompaa kuin asiakassuhteessa ihmisen kanssa. Ei tarvitsisi kohdata hyväksikäyttäjäänsä. Kone voi manipuloida ihmistä tehokkaasti, kuten tietokonepeleistä näemme, mutta se tekee silti vain työtään, objektiivisesti, objekti kun on (kiitos Tommi).

Näen automatisoidun yhteiskunnan eräänä keskeisenä päämääränä institutionaalisten roolien lakkauttamisen: ihmisillä voisi olla erilaisia erikoistaitoja, mutta he jakaisivat silti samat intressit tietokoneiden testiapinoina. Modernin yhteiskunnan ahdistavin piirre ja sopeutumattomuuteni syy, yksilöiden periaatteessa jakomielinen häilyminen niiden "ominaisuuksien" välillä, joissa he puhuvat, ei olisi enää ongelma.


Nevanlinnan uusin kolumni on kiintoisa.

Comments: Lähetä kommentti