aikani

 

timo.salo@gmail.com

Blogilista

jne.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Weblog Commenting by HaloScan.com

1.3.05

 

Österboden untenmaat

Nukuin pitkään. Riitelin Svenin kanssa siitä, kumpi meistä on itsekeskeisempi. Synapsit napsahtelivat, asetelma heivahteli edestakaisin itseään varioivassa kuviossa. Tajusin myötäileväni väittelyssä turhan auliisti ja sen vuoksi joutuvani palaamaan lähtöruutuun yhä uudelleen.

Jostain syystä lainasin kirjastosta sarjakuva-albumin. Kannessa oli kuva mustatukkaisesta teinitytöstä naarmuttamassa rannettaan suurikokoisen keittiöveitsen kärjellä: veitsi kuvassa etualalla, iskuasennossa, kolmiomainen terä alaspain, taustalla burleski goottilainen kuunsirppi. Kertomuksen tyttöhahmo oli erityisen kiinnostunut natseista. Provokatiivista tavaraa siis. Keskustelin kirjastonhoitajan kanssa ja ymmärsin, että uusnatsit itse olivat yrittäneet saada albumin kielletyksi natsimyönteisenä. Yllättävän kieroa julkisuuspolitikkaa!

Kun tarkastelen tällaisia unia, havaitsen niissä rakenteen, jota eivät ohjaa tavallisimmat ja ilmeisimmät toiveet ja pelot (pintatason symbolimaailmakin on intertekstuaalista ja itseään parodioivaa - lällällää Freud & muut unilukkarit) vaan nuoruudessa tukahtunut halu keksiä tarinoita ja spontaanin fabuloinnin ilo: revisiointi ja improvisaatio, joista unen kollaasimainen "epäkertomus" muodostuu, tapahtuu puolittain tietoisesti. Uni tarjoaa koko ajan vaihtoehtoja, joista valitsen unissakävijän varmuudella yhden, Kun varmuus katoaa - kun tarinan jatkamisen ongelma muodostuu liian hankalaksi, huomaan herääväni.

Missä kasvavat balsa ja bergamotti? Mietin tätä kysymystä jo menomatkalla Tampereella, kebabia syödessäni. Hyllyssäni, valitettavasti Helsingissä, on Kasvien maailma -kirjasarja.

Balsa-artikkeli oli hieman piilossa, hakusana löytyi sivun alareunasta - ei siis ihme, etten ollut lukenut aiemmin, mutta sain tietää, että balsa on tyvestä tuuhea kuusen tapainen havupuu, joka kasvaa vedessä, kirkasvetisissä puroissa Jaavalla ja Sumatralla.

Löysin artikkelin bergamottikasvit -nimisestä kasviheimosta. Olin muistavinanikin, että sellainen on olemassa. Varsinainen bergamotti on kuitenkin jotain muuta: se saadaan jyrsijästä, bergamottihiirestä. Mietin, mahtaako monikaan kasvissyöjä olla perillä tuotteen eläinperäisyydestä.

Tunnisteet:


Comments: Lähetä kommentti